Com obtenim l'energia dels aliments?


Resultat d'imatges de energia dels aliments

L'alimentació és una cosa essencial per a tots nosaltres, es el nostre recurs per a aconseguir energia. Energia de la qual avui en dia abusem un poc, però segueix sent neccesària.
Avui en dia, el procés de nutrició que se'ns explica és que obtenim energia gràcies als aliments, que dins porten caloríes i que el nostre cos les absorbeix gràcies als processos de digestió.

Les interpretacions senzilles com aquesta ajuden a entendre conceptes complexes, encara que aquesta pot afectar negativament a l'hora de quan la gent treu les seves falses conclusions sobre l'obestitat, dient que els aliments amb més caloríes són els que causen sobrepes. Aquest concepte, eventualment, és erroni, ja que és incorrecte i clínicament poc útil, així que a partir de això ens fem les preguntes: Que és la energia dels aliments? Com ho extraiem?


El concepte caloria segons la ciència és definit de la següent manera: "La caloria (cal) és una unitat d'energia. Una caloria és la quantitat de calor neccesària per a elevar 1C un gram d'aigua". És a dir, es refereix a transferència de calor, basat en l'aigua.
El nombre de calories que veiem a les etiquetes dels supermercats, no formen part de l'aliment en sí, sinó el calor generat pels seus components orgànics al cremar-se (greixos, proteïnes i carbohidrats) en un ambient ric en oxigen.
Sabem que els aliments estan formats principalment dels tres component mencionats anteriorment, i que mitjançant un calorímetre, és possible conèixer les kilocalories de cadascun dels macronutrients. Els "factors Atwater" són els valors normalitzats de la energía d'oxidació de cada un d'ells: 9, 4 i 4 per cada gram de greixos, carbohidrats i proteïnes, respectivament. I aquestos són els valors que s'utilitzen universalment per a calcular i establir els valors de l'energia dels aliments.

Ara, anem a explicar els proccesos que passen al nostre cos per a obtenir energia dels aliments:

La respiració cèl·lular és el mecanisme amb el qual els éssers vius extraiem l'energia dels aliments. Tot és gràcies a les cèl·lules, que deixen entrar menjar i oxigen (O2), i ho converteixen en  CO2, aigua (H20) i energia, per tant aquesta respiració cèl·lular es pot representar de forma molt pareguda a la reacció quimica de oxidació del calorímetre que he explicat prèviament; però només als seus extrems, els punts intermedis són molt diferents.
Com ja sabem, els processos digestius, mitjançant àcids i enzims, extrauen els components essencials dels aliments.

En el cas dels aliments rics en carbohidrats, el producte que s'aconsegueix majoritàriament és la glucosa, que és transportada per tot el cos gràcies al sistema circulatori. Poden visualitzar la molècula de glucosa arribant a la cèl·lula, atravessant la seva membrana i entrant-hi.. Dins d'aquella cèl·lula comença la glucòlisi. Durant el procés es formen diversos compostos i al final s'obté l'àcid pirúvic.

Per altra banda, els àcids grassos fa els mateixos processos de ser transportada i s'introdueix a una cèl·lula, són oxidats en la mitocondria i produeix molècules de acetil CoA.

En aquest comença la fase final. Es produeix una seqüència de reaccions anomenada Cicle de Krebs. El piruvat i l'acetil són els que fan de combisutible  durant les primeres etapes d'aquesta.
El pas es pot visualitzar a aquesta imatge:

Resultat d'imatges de citric acid cycle



Però; i les caloríes on hi són i que tenen a veure? Que te a veure aquesta química amb l'energia que ens permet seguir vius? Podem resumir la resposta a aquestes preguntes amb aquesta imatge:




El que ha passat és que s'ha creat ATP, gràcies als processos i etapes mencionades prèviament, s'han anat creant compostos mitjans, i una d'aquestes ha sigut l'ATP. L'ATP, és inestable en aigua, així que es pot convertir en facilitat en una altra mol·lècula, l'ADP, i en el procés de transformar-se d'ATP a ADP, llibera una gran quantitat d'energia.
Aquesta energia química és la que fa que la cèl·lula funcioni, i la que es pot utilitzar per a impulsar gairebé qualsevol altra reacció quimica del nostre cos.

No dubteu en deixar cap comentari o pregunta!

Crèdits al blog http://loquedicelacienciaparadelgazar.blogspot.com.es , en el qual m'he basat en una gran part del article.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Mites d'aliments #1